6 Ekim 2016 Perşembe

ÖZKAN HÜSEYIN'IN BIYOGRAFISI:

           ÖZKAN HÜSEYIN'IN BIYOGRAFISI


Özkan Hüseyin Bavyera Eyaleti Batı Trakya Türkleri Aile Birliği Derneği / BATTAM Batı Trakya Türkleri Araştırmaları Başkanı / Münih ALMANYA

1947 yılında Batı Trakya’nın Rodop (Gümülcine) vilayetinin Kargılı Sarıca köyünde dünyaya geldi. Orta halli bir rençper ailenin beş kardeşinden en küçüğü olup, evli ve iki oğlan babası ve üç de torun sahibidir. Çavuş oğulları sülalesindendir.  İlkokulu burada okudu. 1969’da askerliğini tamamladı.

1972 yılında Almanya’ya geldi. Münih’teki MAN fabrikasında çalışmaya başladı. MAN yetkilileri ile iyi ilişkiler kurdu. 1973 yılında firma yetkililerinden, din kardeşlerinin topluca ibadet edebilecekleri bir (ücretsiz) mescit temin etti. Bu mescit halen ibadete açık olup, oradaki din kardeşlerimize hizmet vermektedir. Halen bu firmadaki işine devam etmektedir. Burada Sarıcalı lakabıyla tanınmaktadır. Almanya’ya geldiği günden itibaren, Münih’te bulunan Türk Kültür derneklerinin faaliyetlerine iştirak etti. Zamanla folklor ve musiki grupları oluşturdu; kültür gecelerine katıldı. Bavyera Türk Sanat ve Kültür Derneği’nin idare ve kültürel çalışmalarında görev aldı. Batı Trakya Türkleri Kurultayı ile Türk Dünyası Kurultayları’na delege olarak katıldı. Ayrıca T.C. 75. yıl kutlamalarına ve Romanya, Köstence’de yapılan II. Balkanlar ve Avrupa Türk Edebiyatları toplantısına KIBATEK (Kıbrıs Balkanlar Avrasya Türk Edebiyatları Kurumu) davetlisi olarak katıldı.

Özkan Hüseyin bu kültürel çalışmalar yanında, Batı Trakya Türklerini bir dernek çatısı altında birleştirmeye gayret etti. T.C. Kurcusu Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ÜN doğumunun 100. yılı hürmetine 22 Mart 1981’de Batı Trakya Türkleri Aile Birliği adlı derneğin kurulmasında rol aldı. Bu derneğin çeşitli kademelerinde bulundu; başkanlık yaptı. Batı Trakya Folklor Ekibi, Batı Trakya Spor Takımı, Batı Trakya Camii, Batı Trakya Türkü’nün Sesi Korosu gibi birimlerin oluşmasında emek sarf etti. Batı Trakya Türk Evi’ni kurdu ve hizmete açtı. BEBTTAB, Bavyera Eyaleti Batı Trakya Türkleri Aile Birliği, BATTAM „Batı Trakya Türkleri Araştırma Merkezi“ni faaliyete geçirdi. Merkezin yayın faaliyetlerini başlattı.  Batı Trakya-Dr. Sadık Ahmet Camiini hizmete açtı. İLMER (İlim ve iletişim Merkezi) BİLMER (Bilgi ve Bilgisayar Merkezi) KÜGMER (Kültür, Kütüphane ve Gençlik Merkezi) ni kurdu.

Almanya'daki Batı Trakya Türk Federasyonu’nun kurulmasında sorumluluk alan Özkan HÜSEYİN, bu federasyonda yönetim kurulu üyeliği, ikinci başkanlık, genel sekreterlik, sos yo kültür ve spor sorumlusu, görevlerini deruhte etti.

Özkan Hüseyin, dernek ve federasyondaki görevi sıfatıyla Avrupa Parlamentosu, Avrupa Konseyi, FUEV, Kopenhag'da İnsan Hakları ve Helsinki'de AGİK toplantılarına katılarak Batı Trakya Türklerinin meselelerini dünya kamuoyuna duyurmaya gayret etti.

Federasyonu temsilin Dr. Sadık Ahmet'in Selanik'teki mahkemesine arkadaşlarıyla gözlemci olarak katıldı. Bu arada yabancı gözlemcilerle birlikte Batı Trakya'yı dolaştı.

Çeşitli Avrupa şehirlerinde düzenlenen açıkoturum ve konferanslara katılarak, Batı Trakya Türklüğü'nün haklı davasını anlattı. Muhtelif gazete ve dergilerde yazılar yazdı. Hemşerilerini bilgilendirmek için dernek lokaline bazı konuşmacılar davet ederek, çeşitli sohbet toplantıları düzenledi. Halen aynı derneğin yayın organı olan Meclis'i çıkarmakta ve bu derneğin başkanlığını yürütmektedir.

Özkan Hüseyin, kurucusu olduğu Batı Trakya Türkleri Aile Birliği Derneği'nde, 6 yıl Genel Sekreterlik, 1 yıl Dinişleri Sorumluluğu, 1 yıl Denetim Kurulu Başkanlığı 20 yıl da Genel Başkanlık görevinde bulundu. 2008 yılında kendi isteğiyle başkanlığa veda etti. 8 Haziran 2008 tarihinde yapılan genel kurulda yeniden yapılanma komitesini oluşturdu. Derneği bu komiteye teslim etti. Yapılan Genel Kurulda kendisine Onursal Başkanlık görevini verdi. Aynı zamanda da yeniden yapılanma komitesi yeni bir seçim yapılıncaya kadar da kendisinin yeniden yapılanma komitesine başkanlık yapma yetkisi verildi.

Ayrıca kurucusu bulunduğu, Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu'nda 3 yıl Başkan yardımcılığı, iki yıl Genel Sekreterlik, bir yıl Yönetim Kurulu üyeliği, 1 yıl Teşkilat Kolları Başkanlığı, 5 yıl da Sosyo-Kültür Kolları Başkanlığı görevini sürdürdü. 5 Ekim 2002 tarihinde yapılan Olağanüstü Genel Kurul'da, Kültür ve Eğitim Kolları Başkanlık görevine seçildi. 

Batı Trakya Türkleri Araştırma Merkezi (BATTAM) Başkanı Özkan Hüseyin’e Azerbaycan hükümetine bağlı bilim kuruluşu VEKTÖR Beynelhalg Elm Merkezi (International Scientific Center) tarafından “Fahri Doktora” payesi verildi. Azerbaycan’ın uluslararası saygın bilim kuruluşunun beratı 22 Mayıs 2007 günü Gence Devlet Üniversitesi’nde düzenlenen törende Azerbaycanlı bilim adamları ve öğrenciler huzurunda VEKTÖR Başkanı Prof. Dr. Elçin İSKENDERZADE tarafından takdim edildi.

Özkan Hüseyin Batı Trakya Türkleri, Balkan Türkleri ve Türk Dünyası için yılladır Almanya’da / Avrupa’da verdiği kalıcı hizmetlerle de bulundu.  Kurduğu uluslar arası araştırma merkezi BATTAM’la; BATTAM olarak yayınladığı bilimsel kitaplarla ve Türkoloji bilimi için önemli bir gelişme ve açılım olan 2 kez gerçekleştirdiği “Uluslararası Batı Trakya Türkleri Araştırmaları Kongresi” hizmetiyle VEKTÖR tarafından “Fahri Doktor” payesi ile onurlandırılmıştır. Aynı zamanda kendisine, VEKTOR Beynelhalg Elm Merkezi (International Scientific Center) Yunanistan temsilcisi görevi de verilmiştir.



Özkan Hüseyin Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Batı Avrupa programında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayanlara tanınan haklardan istifade ederek (Almanya’da) açık ilköğretim okuluna kaydını yaptırarak öğrenimine devam etti ve (8 yıllık) İlköğretim Diplomasını aldı.  
                                                                                                       
Başkan Özkan  Hüseyin’in Avrupa Parlementosu, Avrupa Konseyi ve Başkan Ülkeler Bazında Üst Düzey Toplantılara Katılımları

28 Haziran 1986 Avrupa Konseyi Mini Toplantısı. İstanbul / Türkiye

17 Haziran 1987 Avrupa Parlamentosu Toplantısı Strasburg / Fransa

1-2  Ekim 1987 tarihli Avrupa Konseyi Toplantısı Strasburg / Fransa

!3–17 Haziran 1988 tarihli Avrupa Parlamentosu toplantısı / Strasburg

6–7 Ekim 1988 tarihli Avrupa Parlamentosu toplantısı Strasburg / Fransa

2–3 Şubat 1989 tarihli Avrupa Konseyi Toplantısı Strasburg / Fransa

11–12 Mayıs 1989 tarihli Avrupa Parlamentosu Strasburg / Fransa

22–26 Eylül 1989 Avrupa Konseyi Sonbahar Toplantısı Strasburg / Fransa

26–28 Kasım 1989 Batı Trakya – Gümülcine / Yunanistan

29 Kasım 1989 Doktor Sadık Ahmet’in Mahkemesine Gözlemci olarak Selanlik/ Yunanistan

29–30 Ocak 1990 Avrupa Parlamentosu Toplantısı Strasburg / Fransa

30 Mart 1 Nisan 1990 Helsinki Gözleme komitesi Toplantısı Kopenhag 7Danimarka

7–11 Mayıs 1990 Avrupa Konseyi İlkbahar Toplantısı Strasburg / Fransa

27–28 Eylül 1990 Avrupa Konseyi Sonbahar Toplantısı Strasburg / Fransa

28 Ocak 1 Şubat 1991 Avrupa Parlamentosu Toplantısı Strasburg / Fransa

6-7 Şubat 1992 Avrupa Konseyi Kış Dönemi Toplantısı  Strasburg / Fransa

23–24 Mart 1992 AGİK (Avrupa Güvenlik İşbirliği Konferansı Helsinki /Finlandiya
  
Konuşmacı Olarak Katıldığı Uluslararası Konferanslar-Toplantılar

10-11 Mart 1990 “Doğu Avrupa Müslüman Azınlıkların Problemlerine Çözüm Önerileri” Viyana / Avusturya

24-25 Mayıs 1990 FUEV (Avrupa Halk Topluluğu Federatif Birliği) Münih / Almanya

26 Kasım 1990 Uluslar arası II.KIBATEK Edebiyat Şöleni Köstence /Romanya

26 Aralık 1992 “Batı Trakya’nın Dünü ve Bugünü”  Augsburg Öğrenci derneği  Augsburg/ Almanya

24 Nisan 1993  “Türk Ülkeleri ve Problemleri” İnsbruck / Avusturya

15 Mayıs 1993 “Türk Dünyası İçinde Batı Trakya Türklerinin Yeri Ve Önemi” DİTİM
Merkez Camii /  Münih  / Almanya

18 Eylül 1993 “21. Asrın Eşiğinde Türk Dünyasına Bakış” Türk Federasyon Baden Württenberg Bölge Başkanlığı’nca   Philippsburg / Almanya

9 Ocak  1994 “Batı Trakya’da Türk Olmak” Münih Ülkü Ocağı  Münih / Almanya

31 Ağustos 1995 Uluslar arası Batı Trakya Paneli İzmir / Türkiye


23 Eylül 1993 Türk Dünyası İçinde Batı Trakya’nın yeri ve Önemi Philippsburg / Almanya

26 Ekim 1998 Türkiye Cumhuriyeti’nin 75. yılı Sempozyumu İzmir / Türkiye

29 Eylül 2 Ekim 1999 III. Uluslararsı Kıbrıs-Balkanlar-Avrupa Edebiyatları Sempozyumu Köstence / Romanya

17 Haziran 2001 “Batı Trakya Türkleri Basın Tarihi Semineri” Bursa / Türkiye

7 Aralık 2003  “Almanya’daki Batı Trakya Türklerinin Dünü ve Bu Günü”  Nürnberg/ Almanya

2-5 Mayıs 2005 Türk Kültür Etkinlikleri Sarayova / Bosna Hersek

21- 26 Mayıs 2007 Ortak Türk Medeniyeti ve Edebiyatı  Bakü / Azerbaycan

22–23 Temmuz 2008 Türk Dünyası Basın Mensupları Buluşması Yalova / Türkiye


15–16 Ağustos 2008 KIBATEK tarafından  Doğanbey'de düzenlenen 4. Uluslararası Yaz Edebiyat Buluşması. İzmir / Türkiye

15–20 Ekim 2009 Türk Dünyası Gençlik Topluluğu 5. Gençlik Buluşması Karabük / Türkiye

Başkan Özkan Hüseyin’in Üyelerini Bilinçlendirmek İçin Dernek Lokalinde Düzenlediği Konferanslar
 
Günümüzün Vebali eıts


Aralık 1991 21. Yüzyılın Eşiğinde Dünyadaki Son Gelişmeler Işığı Altındaki Türk Dünyasü ve Bu Çerçevede Batı Trakya Türklerinin Konumu” Konuşmacı: Feyyaz Sağlam Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Görevlisi

22 Haziran 1992 “Kamu Ekonomisinin Genel Ekonomi İçindeki Yeri” Konuşmacı Doç. Dr. Nezih Varcan Anadolu Ünüversitesi Öğretim Görevlisi

Aralık 1992 “Kamu Yararına Olan Derneklerin Yönetim  Sorunlarına Çözün Önerileri” Konuşmacı  Ahmet Yılmaz / Araştırma Görevlisi


26 Temmuz 1992 ”Yeni Dünya Düzeni, Yeni Avrupa ve Türkiye’nin Bu yeni Düzen İçindeki Rolü ve Konumu” Konuşmacı: Prof. Dr. Harun Gümrükçü  Hamburg Üniversitesi Orient Enstitüsü Öğretim Üyesi

22 Ocak 1995  “Batı Trakya Türk Edebiyatında Atatürk” Konuşmaclar:: Almanya Mustafa Kemal Derneği Kurucu Üyeleri

Mart 2001 “17 Ağustos Depremi Sonrası Türk-Yunan İlişkileri”  Konuşmacı: Prof. Dr. Faruk Şen Türkiye Araştırmaları Vakfı Direktörü

Mayıs 2002 “Balkanlarda Türk İstiklal Hareketleri”  Konuşmacı; Fuat Balkan’ın Yeğeni Emin Tuncer Balkan / Gazetece-Yazar

Nisan 2003 “Ermeni Meselesi Ve Gerçekler” Konuşmacı Prof. Dr. Metin Ayışığı / Balıkesir Üniversitesi Öğretim Görevlisi

Nisan 2003 “Batı Trakya Türklerine Yönelik İnsan Hakları İhlalleri Ve Kimlik Sorunu” Konuşmacı Prof. Dr. Metin Ayışığı / Balıkesir Üniversitesi Öğretim Görevlisi

Mayıs 2003 “Dünya ve Avrupa Nereye Gidiyor”  Konuşmacı Prof. Dr. Hüseyin Bağcı / Orta Doğu Teknik Üiversitesi Uluslar arası İLİŞKİLER  Bölümü Öğretim Görevlisi

21 Nisan 2004  “Çözüm Bekleyen Batı Trakya Türklerinin Sorunları” Konuşmacı: İlhan Ahmet Yeni Demokrasi Partisi Milletvekili

Ulıslararası Batı Trakya  Araştırmaları Kongreleri

29 Ocak 2005 I. Uluslar arası Batı Trakya Türkleri Araştırmaları Kongresi

29 Ocak 2007 II. Uluslar arası Batı Trakya Türkleri Araştırmaları Kongresi

29 Ocak 2009 III. Uluslar arası Batı Trakya Türkleri Araştırmaları Kongresi

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonunda görevleri

1) 1988–1989 İkinci Başkan (Federasyonun Kurucu Üyesi)

2) 1989–1990 İkinci Başkan

3) 1990–1991 İkinci Başkan

4) 1991-1992 Genel Sekreter

5) 1992-1993 Genel Sekreter

6) 1993-1994 Yönetim Kurulu Üyesi

7) 1994-1995 Teşkilat Kolları Başkanı

8) 1995-1996  Teşkilat Kolları Başkanı

9) 1996-1997 Kültür Kolları Başkanı

10) 1997-1998 Kültür Kolları Başkanı

11) 1998-1999 Kültür Kolları Başkanı

12) 1999-2000 Kültür Kolları Başkanı

13) 2000-2001 Kültür Kolları Bşkanı

14) 2001-2002  Kültür ve Eğitim Kolları Başkanı

15) 2002-2003  Eğitim ve Kültür Kolları Başkanı

16) 2003-2004 Eğitim ve Kültür Kolları Başkanı

Batı Trakya Türkleri Aile Birliğinde Aldığı Görevler         

1) 21 Mart 1981 -1982 Genel Sekreter ve (Kurucu Üye)

2) Mart 1982–1983 Genel Sekreter

3) Mart 1983–1984 Genel Sekreter

5) Mart 1984–1985 Genel Sekreter

6)  Mart 1985–86 Genel Sekreter

7) Mart 1986–87 Genel Başkan

8) Mart 1987–1988 Genel Başkan

9) Mart 1988–1989 Genel Başkan

10) Mart 1989–1990 Dinişleri Sorumlusu

11) Mart 1990–1991 Denetim Kurulu Başkanı

12) Mart 1991–1992 Genel Başkan

13) Mart 1992–1993 Genel Başkan

14) Mart 1993–1994 Genel Başkan

15) Mart 1994–95- Genel Başkan

16) Mart 1995–1996 Genel Başkan

17) Mart 1996–1997 Genel Başkan

18) Mart 1997–1998 Genel Başkan

19) Mart1988–1999 Genel Başkan

20) Mart 1999–2000 Genel Başkan

21) Mart 2001–2002 Genel Başkan

22)Mart 2002–2003 Genel Başkan

23) Mart 2003–2004 Genel Başkan

24) Mart 2004- 2005 Genel Başkan

25) Mart 2005–2006 Genel Başkan

26) Mart 2006–2007 Genel Başkan

27) Mart 2007–2008 Genel Başkan

28) Mart 2008-  Kasım 2008 Genel Başkan

2008 Yılında Kendi Rızasıyla Başkanlığa veda etmiştir.

Batı Trakya ve Türk Dünyasına Kazandırdığı kitaplar

Kısa adı BATTAM olan "Batı Trakya Türkleri Araştırma Merkezi"nin gerçekleştirdiği yayınlar.

1.Teşkilat ve İdare.2000 Almanya (2. Baskı 2001 - 3. Baskı 2002)

2.Batı Trakya Türkleri Basın Yayın Tarihi Üzerine Bir Araştırma 2000, İzmir (1924-2000)

3.Yunanistan Anayasası (1975-1986) Türkçe Tercümesi

4 . Batı Trakya Fetih Tarihi (1261-1367)  2002

5. Batı Trakya Türkleri Basın Yayın Tarihi  2002, İzmir

6. Gurbet (Batı Trakya Türkleri) Şiirleri2003

7. Batı Trakya Manevi Tarihi  I. Cilt, 2003 

8. Batı Trakya Türk Kültürü Araştırmaları, 2003

9. Batı Trakya  Manevi Tarih  II. Cilt,  2004

10. I. Uluslararası Batı Trakya Türkleri Araştırmaları  Kongresi, 2005

11. Gurbette Açık Mezar,   2006

12. Azerbaycan’da Batı Trakya, 2007

13. Azınlıklar Vatandaş mı? Yoksa Yabancı Unsur mu? 2008

14. II. Uluslararası Batı Trakya Türkleri Araştırmaları Kongresi, 2008

        Aldığı Ödüller:

İrtibat: Dr. Özkan HÜSEYİN
               battam1995@gmail.com
               battam1995@yahoo.de

Tel       : +49 89 141 87 60 - +90 224 362 77 46   - 558 41 48
Gsm    : +49 178 529 05 61 - +90 536 312 24 66


1 yorum:

  1. SAYIN MÜSTEŞARIM... BU GÜZEL ÇALIŞMANIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM....

    YanıtlaSil