16 Ekim 2016 Pazar

PROF. DR. ÖZNUR ÖZDOĞAN’IN “MUTLULUĞU SEÇİYORUM” ADLI KİTABI Abdullah Çağrı ELGÜN

     PROF. DR. ÖZNUR ÖZDOĞAN’IN: “MUTLULUĞU SEÇİYORUM” ADLI KİTABI
Abdullah Çağrı ELGÜN 
HAYATI:

Konya’nın Ereğli İlçesinde doğdu. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kelâm ve İslâm Felsefesi Bölümünde: “İSLÂM’DA ZAMAN KAVRAMI” konulu LİSANS TEZİ ile tamamladı. Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi DİN PSİKOLOJİSİ Ana Bilim Dalında Araştırma Görevlisi olarak DOKTORA eğitimine başladı.
“Dindarlıkla İlgili Bazı Faktörlerin, Kendini Gerçekleştirme Düzeyine Etkisi” konulu teziyle de DOKTORASINI tamamladı.
Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi, Psikoloji Bölümünde Prof Dr. Fatma BAŞARANdan doktora düzeyinde SOSYAL PSİKOLOJİ DERSİ; Prof Dr. Neriman SAMURÇAYdan doktora düzeyinde PSİKANALİZ DERSİ aldı.
Ortadoğu Teknik Üniversitesi PSİKOLOJİ BÖLÜMÜNDE de derslere katıldı.
2006 yılında cezaevinde Kadın tutuklu ve mahkûmlarla yaptığı “Psikolojik Motifli Tövbe” çalışmasıyla DOÇENTLİK ünvanını alan Öznur ÖZDOĞAN, Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Din Psikolojisi Anabilim Dalı Başkanlığını yürütmektedir.
Yurt içi ve yurt dışı çıkartılan bir çok hakemli, hakemsiz, akademik ve ilmî aylık birçok dergilerde Türkçe ve İngilizce çalışmaları neşredilmiştir.
Ulusal ve uluslararası kongrelerde, çalışma toplantılarında, bildiriler sunmuş, konferanslar vermiştir. Cezaevlerindeki mahkûmlarla ilgili projeleri, kanser hastalıklarının manevî ve psikolojik yaklaşımla iyileşmesine yönelik çalışmaları vardır.
ÇOCUK ESİRGEME KURUMU’NDAKİ çocukların manevî açıdan güçlendirilmesi konusunda araştırmalar yapmıştır.
Kanser hastalarıyla ve farklı psikolojik sorunlar yaşayan hastalarla manevî yönden, psikolojik yaklaşımla görüşmeler yapmaktadır.
İlgili konularda yöresel; uluslararası radyo ve televizyon programlarına katılmakta, panel, seminer ve konferanslara devam etmektedir. 
“Mutluluğu Seçiyorum” adlı kitabıyla “Değerlerle Kendine Yolculuk” temâlı düşüncelerini, bu kitabında buluşturuyor. Üstelik bir de CD hediye ediyor. Bu CD’de de kitabın bir özetini sanatçının sesinden dinlemek zevkine ulaşıyorsunuz.
Öznur ÖZDOĞAN: “Mutluluğu Seçiyorum” adıyla neşrettiği kitabının arka kapağında:

“Genellikle, haklı olmayı seçiyoruz.
Haklı olmak adına küsüyoruz. 
Mesafeler koyuyoruz.
Kırıyoruz, kırılıyoruz.
Yaşadığımız olaylarla sürekli savaşıyoruz; çünkü bizi yetiştirenler:
“Hayatla mücadele edeceksin.” diyorlar.
Mutluluğu seçen insan için, sadece barış vardır.” diyerek kitabını özetlemiş oluyor.

KİTABINDAKİ KONULAR:
“İrade, Kendini Bilmek, Azim, Sabır, Özveri, Şükretmek, Bilgelik, Özgüven, Selamlaşmak, Vicdan, Sevgi, Olumlu Bakış Açısı, Hoşgörü, Adalet, Özgürlük, Kendimiz Olmak, Yargılamak Yerine Anlamak, Dua, Aşk, Mutluluk, İlâhî Boyutuyla Değer ve Duygu” belli başlı konularını oluşturmaktadır.

ÖZDOĞAN, kitabında “KENDİMİZ OLMAK”, “BEN KİMİM?” düşüncesinin karşılıklarını aramak, bulmak ve sonuçta, KENDİMİZ OLMAK düşüncesine varıyor. Bize nasıl mutlu olabileceğimiz konusunda ipuçları veriyor.
Hayata bakış açımız, olayları durumları, içinde bulunulan zaman, durum, psikolojik, ekonomik baskılar sonucu karşımızdakinin sözlerini anlama, onlardan mânâ çıkarma ve karşımızdakinin bize söylediği sözleri doğru bir şekilde anlamlandırma, yorumlama durumlarımıza bir bakış açısı getiriyor.

Çoğu kez içinde bulunduğumuz  etkiler sebebiyle karşımızdakiler kim olursa olsun; savunmaya geçiyoruz. Kendimizi haklı göstermek istiyoruz. Kısaca HAKLI OLMAYI SEÇİYORUZ. Böylece hem karşımızdakilerle hem de kendimizle savaşa başlamış oluyoruz; çünkü bize öğretilen şey: “HAYATLA MÜCADELE EDECEKSİN!.” ilkesi olunca seçim yapmak, tercih etmek zahmetine katlanmıyoruz. Kırgınlıklar, dargınlıklar ve karşımızdakilerle aramızda mesafeler başlıyor. Karşımızdakilerle iletişim tamamen kopuyor; veya ipler iyice gerilerek iletişim bozukluğu ve zayıflığı yaşanıyor. Hal böyle olunca psikolojik gerilimler, psikolojik bozukluklar, ruhî dengesizlikler; ve stres denen belalarla boğuşmak zorunda kalıyoruz. Kendimiz olur isek, haklılığımızı değil de kendimiz olmayı seçersek bu problemlerle başa çıkabileceğimiz de ortaya konulmuş olmaktadır.
Öznur ÖZDOĞAN, “kendimiz olmak ve kendi kendimizle barışık olmak düşüncelerini İslâm Mistizmi’nin, mutasavvufçuların görüş düşünüş ve duyuşlarının ışığında, düşüncelerine dayanak yaptıktan sonra, insan psikolojisini de ele alarak anlatıyor.
            Öznur ÖZDOĞAN’ın bu düşünceleri bize, atalarımızdan Yusuf Has Hacip’ın KUTADGU BİLİK (Mutlu Olma Bilgisi) 1069-1070 yıllarında devrin hükümdarı Tabgaç Uluğ Buğra Karahan’a sunulan kitabı hatırlatıyor.
Öznur ÖZDOĞAN bize sanki binlerce yıl önce, “Kutadgu Bilik”te bahsedilen:


Adalet,HÜKÜMDAR”; Mutluluk “VEZİR”; Akıl (Bilgi) ”BİLGE”, Akıbet (Hayatın Tarzı) DERVİŞ olarak bölümlendirilen bir bütünlük arz ediyor. 
KUTADGUBİLİK, baştan sona bu dört sembolik şahsiyetin karşılıklı konuşma ve münazaralarından oluşmaktadır. Eserde:
TANRI,
Hz. MUHAMMED MUSTAFA,
DÖRT HALÎFE,
TABGAÇ BUĞRA KARAHAN, methedildikten sonra;
İyilik etmenin faydaları; bilgi ile aklın, meziyet ve faydaları; devletin sıfatı; adalet vasfı; hükümdarın vasıfları; vezirin, kumandanın, ulu hâcibin, kapıcıbaşının, elçilerin, kâtibin, hazinedârın, aşçıbaşının, içkicibaşının, hizmetkârların vasıfları;
Dünyanın kusurları; ahiretin kazanılması; beylere hizmet etmenin usûl ve nizâmı, hizmetkârlarla nasıl geçinileceği, halk ile nasıl münâsebet kurulacağı, Ali evlâdı, âlimler, tabipler, efsûncular, rüya tâbircileri, müneccimler, şâirler, çiftçiler, satıcılar, hayvan yetiştirenler, zenâat erbâbı, fakirler ile münâsebet;
Evlilik; çocuk terbiyesi; hizmetçilere nasıl muâmele edileceği; ziyafete gitme âdabı; ziyafete davet usûlü; memleketi tanzim etme usûlü; doğruluğa karşı doğruluk, insanlığa karşı insanlık gösterilmesi; zamanın bozukluğu ve dostların cefası konuları işlenmiştir.
Eser, 6645 beyit, 85 bölümden oluşmaktadır.
Öznur ÖZDOĞAN’da yazdığı “MUTLULUĞU SEÇİYORUM” adlı kitabında sanki geçmişle geleceği birleştirmiş gibidir. Hz. Muhammed Mustafa, Hz. İsa, Hz. Musa,  Hz. Mevlâna, Hz. Yunus, Hacı Bayram Veli … vb. ulu ve büyük zatların görüş ve düşüncelerinden örnekler buluruz. ÖZDOĞAN kitabında, KENDİMİZ OLMAYI SEÇMEK, KENDİMİZ OLMAK, MUTLU KALMAK, MUTLU OLMAK nasıl gerçekleşir, düşüncelerini örnekler ve belgelerle anlatmaktadır.
Sizler de bu kitabı okuyarak MUTLULUĞU SEÇEBİLİR, KENDİNİZ OLABİLİR, MUTLU KALABİLİRSİNİZ; ve MUTLU OLARAK HAYAT SÜREBİLİRSİNİZ.

ESERLERİ:
1.    2005, ÖZDOĞAN, Öznur. “İSİMSİZ HAYATLAR”, Lotos Yayınevi, Öncü Basımevi, Kazım Karabekir Cd. 85/2, İskitler/ANKARA, 0312 384 31 20
2.    2006, ÖZDOĞAN, Öznur. “MUTLULUĞU SEÇİYORUM”, Özdenöze Yayınları,  Öncü Basımevi, Kazım Karabekir Cd. 85/2, İskitler/ANKARA, 0312 384 31 20
3.    2009, ÖZDOĞAN, Öznur  “AŞKIN YANIMIZ MANEVÎYAT”, Özdenöze Yayınları,  Öncü Basımevi, Kazım Karabekir Cd. 85/2, İskitler/ANKARA, 0312 384 31 20

4.    2009, ÖZDOĞAN, Öznur  “HASTALIK ve ŞİF” ”, Özdenöze Yayınları,  Öncü Basımevi, Kazım Karabekir Cd. 85/2, İskitler/ANKARA, 0312 384 31 20

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder