4 Kasım 2016 Cuma

YÜKSEL KALKAN'IN "KAYSERİ'DE GECEKONDU" ADLI KİTABI, Abdullah Çağrı ELGÜN

 YÜKSEL KALKAN'IN: "KAYSERİ'DE GECEKONDU" ADLI KİTABI
                                Abdullah Çağrı ELGÜN
HAYATI:
Yüksel KALKAN'ın hazırladığı  “KAYSERİ’DE GECEKONDU” adlı eser, Laçin Yayınları arasında136 sayfa olarak piyasaya çıktı.
1955 yılında Kayseri’nin Tomarza İlçesi SOSUN Köyünde doğdu. KALKAN, İş hayatına özel sektörde çalışarak başladı. Daha sonra Kayseri Belediyesi’nin bir Kuruluşu olan KASKİ’de görev yaptı.
1986 yılında Halk Şairleri Kültür Derneği kurucu üyeliğine seçildi.  
1995 yılında Kayseri Elif Televizyonu’nda (Elif TV) göreve başladı. Bu arada çeşitli gazetelerde yazılar yazdı, değişik gazetelerde, çeşitli görevleri de yürüttü.
2001 yılından bugüne kadar KAYSERİ HAKİMİYET GAZETESİ'NDE, başarılarına başarı katarak görevini zevkle yürütmektedir.
Hakimiyet gazetesindeki sosyal, kültürel ve sanat muhabirliği görevi esnasında, Kayseri ve çevresindeki sanat olaylarını, kültür etkinliklerini ve şiir festivallerini yakından takibe alan KALKAN’dan günün hiçbir haberi kaçmamaktadır. Yapmakta olduğu görevin amansız bir aşkı içerisinde dışarıdan gelen sanatçı ve davetlilerin, yerli ve ünlü sanatçıların koleksiyon oluşturacak fotoğraflarını sadece ve ancak Yüksel KALKAN’da bulursunuz. Festival ve Kültür etkinliklerine dair günün yorumu ve haberi KAYSERİ HAKİMİYET GAZETESİ’nin ve KALKAN’ın arşivinde araştırmacı, istatistikçi, bibliyografya yazarları, edebiyat tarihçileri, şehir yıllıkları araştırmacıları ve hazırlayıcıları, konu ile ilgili tez çalışması yapanların  araştırma ve hizmetine açık olup, kayda değer, önemli bir arşiv halinde ve bir düzen içerisinde bekletilmektedir.
Evli ve üç çocuk babası olan Yüksel KALKAN, Kayseri ve çevresinde düzenlenen Kültür ve sanat festivallerinin aranan haber ve fotoğraf  muhabiri olarak tanınmaktadır. Bu işi sebebiyle de müthiş bir yazı ve fotoğraf arşivine sahiptir. Festival ve Kültür konusunda araştırma yapmak isteyenlere  büyük bir kaynaklık edeceğini düşündüğümüz çok değerli yazı ve fotoğraflara sahip olmak isteyenler, mutlaka Yüksel KALKAN’a başvurmalıdır.  
KAYSERİ’DE GECEKONDU KİTABI HAKKINDA
Sanatçı kitabında gecekonduyu enine boyuna inceliyor: “Şehir ve Gecekondu, Kentteki Köylüler, Gecekondular Arabesk Mahallesi, Şehrin Öte Yüzündeki Yorgun İnsanlar, 2004 Yılı Öncesi Gecekondu Yapımı, İnşaat Malzemesi, Bahçeli Gecekondu, Gecekonduda Tuvalet Yapımı, Kendiliğinden Oluşan Arsa Mafyası, Şehir Kültürüne Yaklaşma, Gecekondularda Siyasî İstismar, Gecekondularda Suç Oranı,Gecekondudan Vakıf Görevine, 1980 Öncesi İllegal Siyasî Örgütlerde Gecekondular, Bilinmeyen İnsanlar, Gecekondu ile ilgili Gazete Haberleri ve Röportajlar, Devletin Sırtında Kambur Olan Gecekondu Bitecek, Gecekondudan Varoşa, Gecekondu sorunları, Gecekonduyu Genel Anlama, Gecekonduda Tarikatlar, Çarpık Yapılaşmanın Sonucu Gecekondu, Gecekonduda Şamanizm İnancı, İsim Koyma Âdeti, Gecekondularda Kitap Kültürü ve İnanç, Diğer Eşyalar, “Neden Gecekondu?” Sorulu Röportajlar, Hukuk Dışı Büyümenin Sonu, Modern Evler Gecekondu Sınırı, Kentteki Köylüler Farklı Görüşler, Gecekonduda Çocukların Yetiştirilmesi, Gecekonduda Suç Oranı, Gecekonduda Gençlik ve Aşk, Gecekonduda Düğün Hazırlık Aşaması, Düğünlerdeki Yanlışlıklar, Kız Kaçırma, Kapı Önü Oturmaları, Arabesk Müziğinin Yaşandığı Yer, Gecekondu Türk Sineması, Gecekondudaki Meslekler, Gecekonduda Güvercin Kuşları, Gecekonduda Futbol, Gecekonduda Çocuk Oyunları ve İt Dövüşü, Kaynakça ve Resimler” başlıkları altında topluyor.
KALKAN, kitabına önsöz yazısıyla başlıyor. Gecekondu kültürünü, bir gazeteci titizliği ile ele alan KALKAN gecekonduda geçebilecek hemen her konuya değinmiş. Eksiklikler elbette olacak; ama özellikle şehir kültürleri yönünden ele alındığında kitabın kendi alanında hemen hemen ilk sayılabilecek bir özelliğe sahip olduğunu söylemek abartma olmayacaktır. Sanatçıyı bu tiziz ve meşakkatli çalışmalarından dolayı kutlamak gerekir.
 Gecekonduda yaşanan hayat, günümüz gecekondu gençliğinin yetişmesi, gruplaşmalar, mahalle arkadaşlıkları, gecekondu şartları, yapılanmaları, eğitimi, hayata adaptesi, suça iştirak yüzdesi, açık ve seçik olarak ele alınıyor. Kitap, bu sebeple bir kez daha önem kazanıyor. Yazara Alkış… Tebrikler…
Psikologlar, Emniyet Birimleri, Parapsikologlar, Doktorlar, Sosyal Psikoloji, Sosyal Antropoloji, İnsan Biyolojisi, Sosyolojik Estetik, Kültür Antropolojisi, Antropoloji, gibi bilim dallarının konusuna giriyor yazar. Konuyu enine boyuna, içesine araştırıyor, gözlemliyor, dinliyor, konuşuyor, sorular soruyor, sentezlerini yazıyor. Bilim adamlarına kaynak olabilecek bir araştırma… Kitap 136 sayfa olarak okuyucunun beğenisine sunuluyor. 
ALDIĞI ÖDÜLLER:

1)           1986, “Kayseri Halk Şairleri Kültür Derneği”, tarafından “Kültür Sanat Habercilik” TEŞEKKÜR PLAKETİ;
2)           2003, “Zamantılılar Derneği” tarafından “Kültür Sanat Habercilik” TEŞEKKÜR PLAKETİ;
3)           2006, “Develi Belediyesi” tarafından “Kültür Sanat Habercilik” TEŞEKKÜR PLAKETİ;
4)           2008, “Dadaloğlu Belediyesi” tarafından “Kültür Sanat Habercilik” TEŞEKKÜR PLAKETİ;
5)           2008, Türkiye Yazarlar Birliği Kayseri Şubesi, tarafından “Kültür Sanat Habercilik” TEŞEKKÜR PLAKETİ;
6)           2009, İnternet, “Edipler Kahvesi Şiir” Derneği tarafından  “Kültür Sanat Habercilik” dalında TEŞEKKÜR PLAKETİ, ödüllerine layık görüldü.
7)           2009, Ürgüp FM ve Kapadokya Yazarlar Birliği, tarafından “Kültür Sanat Habercilik” TEŞEKKÜR PLAKETİ;
YAZARIN BASILMIŞ ESERLERİ:
1)           2002, KALKAN Yüksel, “Sosun Köyü”,s.140, Geçit Yayınları, KAYSERİ
2)           2009, KALKAN Yüksel, “Erkiletli Murtaza Hoc

a” s.118, Laçin Yayınları, KAYSERİ
3)           2009, KALKAN Yüksel, “Kayseri’de Gecekondu”, s.136, Laçin Yayınları, KAYSERİ     
Eseri İsteme Adresleri ve Yazarla İrtibat:
Talas Cad. Çınar Ap. Nu: 32/2, KAYSERİ
Tel: 0352 222 19 40

HAKİMİYET GAZETESİ
Cumhuriyet Mah.Tennuri Geçidi, Hüsrevoğlu İş Hanı Kat:4 Kayseri
Yüksel KALKAN
Cep: 0536 562 53 91


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder