4 Kasım 2016 Cuma

VEDAT FİDANBOY’UN “KÜÇÜK DÜNYAMDAKİ BÜYÜK AŞKLARIM” KİTABI ÇIKTI Abdullah Çağrı ELGÜN

VEDAT FİDANBOY’UN “KÜÇÜK DÜNYAMDAKİ BÜYÜK AŞKLARIM” KİTABI ÇIKTI
Abdullah Çağrı ELGÜN                                 
HAYATI:

     1944 yılında Kırşehir’de doğdu. Kırşehir Lisesi mezun oldu. 1964 yılında, o günkü adıyla, Erzurum Nenehatun Kız İlköğretmen Okulu’nu dışarıdan bitirerek öğretmenliğe başladı.   Çeşitli köy okullarında bir süre öğretmenlik yaptı.

1968 yılında öğretmenlikten ayrılarak Ankara’ya yerleşti.
1969-1970 Öğretim yılında İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi Klasik Diller ve Edebiyatları bölümünü kazandığı halde kayıt yaptırmadı.
1975-1976 Öğretim yılında Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Fen bölümüne kaydoldu. Buraya da devam etmedi.
1969-1972 yıllarında Ankara İmar Limited Şirketi,
1972-1974 Akbank Ankara Şubesi,
1974-1985 PTT Posta Çekleri Merkezi,
1985-2002 Barış Hafriyat ve Madencilik Anonim Şirketi’nde çalıştı.
 Sanata lise yıllarında, şiir ve öykü yazarak başladı. Kırşehir ve Yeni Kırşehir gazetelerinde köşe yazıları yazdı.
1964 yılında birkaç arkadaşıyla birlikte, Kırşehir Halkevi Yayın Organı olarak “Kervansaray” adlı, aylık sanat ve kültür dergisini çıkardı. Derginin mesul müdürlüğünü yürüttü.
1974 yılında “SEFİL SAVAŞÇILAR”, 1998 yılında “SEVDA AYLARI”, 2004 yılında "A'DAN ÖNCESİ", 2007’de “MABET” ve 2010, yılında da “KARDELENSİN, KALPTE AÇTIN” “KÜÇÜK DÜNYAMDAKİ BÜYÜK AŞKLARIM”  adlı şiir kitaplarını yayınladı.
Şiirlerinin bir kısmı: Kervansaray, Çele, Sanat Dünyası, PTT Dergisi, Ana, Eflatun, Müzik Magazin, Müzik Dünyası, Hisler Bulvarı, Simav Anadolu, Ra Sanat, Mavi Nil, İremcik vb. dergilerde ve birçok gazetede yayınlandı.

1970-1993-1994, Eflatun Şiir Antolojisi III ve IV (Nuşin KAVUKÇUOĞLU),
1990-2004, Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi (İhsan IŞIK),
1994, Ana Antolojisi (Neclâ ÜNAL),
1995, Yürüyen Merdiven Şiir Antolojisi, I. II ve III, (Av. Zehra Birsen YAMAK),
1966 Yılı Şairler Antolojisi (Nuri KIRCIOĞLU),
1967, Resimli Genç Şairler Antolojisi (Sebahat OĞUZ),
2004, Mürekkep Şairler, Ankara (On Altı Şairin Hayatı ve Eserleri) (Ulviye SAVTUR),
2004, Şiirle Yaşayanlar Şiir Antolojisi (Hüseyin YURDABAK),
2005, Edebiyatımızda Şiir Yıldızları Şiir Antolojisi (Hüseyin YURDABAK),
2005, Türk Edebiyatında Bir Demet II (Hüseyin YURDABAK)
2006, Atatürk Şiirleri Antolojisi (Sevgi ESER)
2006, Bizim Ece Şiir Antolojisi (Ahmet OTMAN)
2009, Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (İhsan IŞIK), ...vb
eserlerde yer aldı.


Birçok şiiri bestekârlar tarafından bestelenen Vedat FİDANBOY’un, TRT Türk Sanat Müziği repertuarında, bestelenmiş birçok şiirleri bulunmaktadır.
Evli; ve biri erkek, biri kız iki çocuk babası olan şair, MESAM (Musikî Eserleri Sahipleri Meslek Birliği); ve İLESAM (İlim; ve Edebiyat Eserleri Sahipleri Meslek Birliği) üyesidir.
2006 yılında İLESAM Yönetim Kurulu Üyeliğine seçilen şair, SAKÜDER (Sanat ve Sanatkârlar Topluluğu Kültür Derneği’nin de kurucu üyesidir.

***
KÜÇÜK DÜNYAMDAKİ BÜYÜK AŞKLARIM, KİTABI HAKKINDA

Vedat FİDANBOY’UN “Küçük Dünyamdaki Büyük Aşklarım” Kitabının arka kapağındaki kısa şiir, bu kitabın içindeki toplam şiirlerin muhtevasının ne olduğunu, açık seçik ortaya çıkarıyor. Kısaca bu kitabın özünü, nüvesini bu kitabın arka kapağındaki kısa şiiri okuyarak da çıkarmak mümkün olacaktır.
Kısaca bahsetmek gerekir ise sanatçı Vedat FİDANBOY, bu kitabı ile sadece şiir yazmamış, bestecilere, şarkı sözü arayanlara da kaynak kitap hazırlamıştır. Hem beste yapmak için orijinal sözler arayanlara hem de şarkı sözü arayanlara hizmet etmiştir. Zaten şairin, bestelenmiş onca şiirlerinden de bu eserin neye, kime ve hangi maksada hizmet edeceği hemen anlaşılmaktadır.

Kitabın arka kapağında olduğu görülen şiir aşağıdaki gibidir :
Hasretle geçen yıllara sonsuz sitemim var.
Ömrüm, sana bilmem ki, nasıl kıydı bu yıllar?
Mehtap bile bak, her gece sevdamıza ağlar,
Hasretle geçen yıllara sonsuz sitemim var.
FİDANBOY, Vedat “KÜÇÜK DÜNYAMDAKİ BÜYÜK AŞKLARIM”,  (Arka Kapak Yazısı)

Şairin şiiri su gibi, yudum yudum içmek itiyor; ama sindire sindire içilen ve kolay yudumlanan tarzda yazması hem kendi için istenen bir durum hem de okuyanın okuduğundan bir hisse kapması, şairin ne dediğini çarçabuk anlaması için gerekli ve elzem bir durumdur.
Şiir okuduğunda anlaşılmak, anlaşıldığında ondan mânâ çıkarmak, su gibi duru, memleket kadar bizden, ana kadar çekici evlat kadar vazgeçilmez, aşk kadar tutkulu olmalı. Şiir, bizi kendi içimizde kurmuş olduğumuz dünyamızdan alıp, başka dünyalara başka ufuklara taşıyan, ruhumuzu dinlendiren, diyar diyar, memleket memleket, bir hayal ufkunda dolaştırarak bizi bulunduğumuz yerden koparmalı. Vedat FİDANBOY, çoğu şiirlerinde bu dediklerimiz yakalamış, bunu şiirlerinde gerçekleştirmiş bir üstad.
Çalakalem yazmak, şiirde ve kelimelerde sözleri uyduracağım diye zorlayarak anlaşılmaz olmak şiirin dildeki açıklığı, sadeliği ritmi şiirdeki musikiyi bozacaktır. Şiir, ne şarkı türkü ne de herhangi bir besteye uymayacaktır. Uysa ve zorlamalarla uydurulsa bile ömrü bir dönemin furyası olarak kalıp bir ağacın yapraklarının yeşillikten gazele dönerek yok olup gitmesi gibi savrulup gidecektir.
Kalıcı olmak, zamana ve çağa mührünü vurmak ve o çağı o mühürle kendine tapulamak bütün şair ve yazarların hayallerini süsleyen bir ülküdür. Bir Fransız şairi diyor ki: “Yirmi bin yıl sonra okunmayacağımı bilseydim, elime kalemi almazdım.”
Eline kalemi alan, kendi yolunda ilerleyen sürekli hamle yapan; ama asla eski yazdığı orijinallikten daha aşağılara düşmeden, basamak basmak zirvelere erişmek gayesiyle  yazmak, olmuyor ise şiiri dinlendirmek ve yeniden yeniden gözden geçirmek gereklidir.
Yahya Kemal bir sözünde:  “Ben bir şiirin, bir kelimesine takıldığımda onları beş yıl on yıl dinlendirmeye bırakırım. Eğer olmaz ise tekrar tekrar gözden geçiririm; ve nihayet iyi bir şiir on yıl on beş yıl sonra piyasaya çıkar.” Demektedir.  İyi şair şiirlerindeki eriştiği zirveden daha doruklarda kendine kule kurmak için gayrettedir.
Vedat,  istenileni bu kitabıyla zorluyor… Kendisini nice şiirli yıllarda zirve yolculuklara, başarılardan başarılara koşarak ulaşması dileklerimi iletiyorum.

AŞK SEVDA
Bir kimse eğer seni benim kadar severse,
Cennet yüzü görmeyim, Cehennem olsun yerim.
Ancak böyle bir aşk doğmadı doğmayacak
Ben var iken dünyada sana yemin ederim
FİDANBOY, Vedat “KÜÇÜK DÜNYAMDAKİ BÜYÜK AŞKLARIM”, s.13

FİDANBOY’un bu kitabına şarkı ve beste kitabı demek daha doğru olur. Sanatçı bestelenmeye uygun şarkı formatında yazdığı bu şiirleri ile adından çokça söz ettireceğe benzer.

“YALNIZLAR I, II”
Üzülme sevdiğim hayat bu işte,
Nefes bile yalnız alış verişte,
Beraber olsak da hayalde düşte,
Ben sende yalnızım, sen bende yalnız.
FİDANBOY, Vedat “KÜÇÜK DÜNYAMDAKİ BÜYÜK AŞKLARIM”, s. 24-25
Gönlüm her geçen gün yalnızlaşıyor;
Hatıralar ağlayarak ardımda,
Bir ilkbahar hayaliyle yaşıyor,
Sevdiğini kaybedenler yurdunda
FİDANBOY, Vedat “KÜÇÜK DÜNYAMDAKİ BÜYÜK AŞKLARIM”, s. 34

Tabii bütün yalnızlıkları sıralamasına rağmen şair yine de ümitsiz değil.

ŞAİR ve ŞİİRE DAİR
Duygular köreldi bozuldu dil de,
Şiir okuyan yok bunca köy il de.
Heyhat, bu konuda el de değil de!..
İlk önce kendime kızmak, isterim.
Türkü gibi şiir yazmak isterim… 
FİDANBOY, Vedat “KÜÇÜK DÜNYAMDAKİ BÜYÜK AŞKLARIM”, s.100-101

Bedri Rahmi EYÜPOĞLU, Arif Nihat ASYA gibi büyük ustaların yazdığı şiirler gibi akıcı, sade ve herkesçe kolayca anlaşılan şiirler yazmak en büyük arzusudur. Bunu gerçekleştirmek için büyük gayretler sarf etmekte, çabalamaktadır.
Yeni kitabının son bölümünde şairin kendisi için yazılan yazılarla, şiirlerden bir kısmı, yer alıyor. 
ALDIĞI ÖDÜLLER:

1993, Şairler ve Yazarlar Deneği Şiir Yarışmasında “On Dördünde Çocuksun” şiiriyle, şiir dalında:  İKİNCİLİK;
1994, Geleneksel Akçay III. Şairler ve Bestekârlar Şöleninde ““Mümkün Olsa” şiiriyle şiir dalında: BİRİNCİLİK;
1997, Bestekar Tahir SIRAL tarafından bestelenen “Büsbütün Terk edip Çıkma Dünyamdan” şiiriyle güfte dalında İKİNCİLİK;
1997 ve 2005 Bestekar Ercan Akbay tarafından bestelenen “Sevmek Öyle Kolay Değil” şiiriyle de yine güfte dalında MANSİYON;
2002, Bestekar Evden Kengil’in Uşşak makamında bestelediği “Canımdaymışsın Meğer” isimli şiiri ile İstanbul Üsküdar Musiki Cemiyetinin, 2002 yılında bestekar Selahattin PINAR’ın 100. Doğum yılı anısına düzenlemiş olduğu yarışmada BESTE DALINDA,  700 ü aşkın beste arasında ilk ona girerek ALTINCILIK;
2008, T.C. Kadıköy Belediyesi ve KASDAV işbirliği ile düzenlenen: Sekizinci Kadıköy Türk Sanat Müziği Şarkı Sözü (Güfte) yarışmasında  “ Kim Görse Vurulur Size İnan ki…” şiiriyle,  dokuzuncu Kadıköy Türk Sanat Müziği, Şarkı Sözü GÜFTE yarışmasında MANSİYON;
2009,  “Rüzgar Kanatlı Çocuk” şiiriyle BİRİNCİLİK;
2009, “Kardelensin Kalpte Açtın” şiiriyle de İKİNCİLİK ödülünü almıştır.         
         
VEDAT FİDANBOY’UN ŞİİRLERİNİ BESTELEYEN BESTEKARLAR:
ERCAN AKBAY, İSMAİL AKÇAPINAR, HÜSEYİN ATMACAOĞLU, BEDRİ AYBARS, UĞUR BAYAR, EROL ERCİŞ, ÖMÜR GENÇEL, TAMER GÜLLÜ, EDVAN KENGİL, MUSTAFA MALAY, MEHMET ONUR, ERTUĞRUL OTTEKİN, TAHİR SIRAL, İLGÜN SOYSEV, ÖZCAN SÖNMEZ, HÜSEYİN SOYSAL, FİKRET YILDIZ, MUSTAFA ÜNAL YILMAZER gibi çok değerli bestekarlarımız, birçok şiirlerini bestelemişlerdir. 
            Bunlardan bazıları TRT. TSM repertuarındadır. Bazıları da Ankara ve İstanbul’daki Türk Sanat Müziği Koroları repertuarlarına alınmış olup, oralarda icra edilmektedirler.
           
VEDAT FİDANBOY’UN PLAKETLER:
1.      1994, III. Geleneksel Akçay Şairler ve Bestekarlar, Sanat ve Kültür Şöleni, 28-30 Ağustos, şiir yarışması birinciLİk PLAKETİ;   
2.      1994, III. Geleneksel Akçay Şairler ve Bestekarlar, Sanat ve Kültür Şöleni, 28-30 Ağustos, Şiir yarışması birincisi olması sebebiyle Kervan Plakçılık  kutlama plaketi;
3.      1994, Akçay Şiir Yarışması birincilik ödülünden dolayı İLESAM Başkanı Yahya Akengin, başarı ve tebrik plaketi;
4.      1994 Yılı Akçay Şairler ve Bestekarlar Sanat Festivalinde Söz Yazarı olarak birincilik ödülüne layık görülmesi sebebiyle Necla Ünal, Ana Kültür ve Sanat Dergisi Sahibi, Necmettin Selçuk, Sanat Yönetmeni tarafından  kutlama plaketi; 
5.      1994 Yılı Akçay Şairler ve Bestekarlar Sanat Festivalinde Söz Yazarı olarak birincilik ödülüne layık görülmem nedeniyle, Türk Müziğine Katkılarımdan dolayı, Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği( MESAM) Yönetim Kurulu  teşekkür plaketi;    
6.      1994, Sarıkız FM 95.6 Akçay. Geleneksel Akçay 3. Şairler ve Bestekarlar Kültür ve Sanat Şöleni  Şiir Yarışmasında birinci olmam sebebiyle Ali Mezgil, başarı ve tebrik plaketi;
7.      1997, TÜTKSAV Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatkarlar Vakfı Başkanı, Akçay Geleneksel Şairler ve Bestekarlar Festivali, Güfte Yarışması” ikincisi olması sebebiyle, Yahya AKENGİN tarafından tebrik ve başarı plaketi;
8.      2005, Konya Selçuk Üniversitesi, Prof. Dr. Kürşat Turgut, Rektör Yardımcısı  “Cumhuriyet’in 81. Yılı Kutlamaları” çerçevesinde Şair, Ozan ve Yazarlar Derneği ile S.Ü. Eğitim Fakültesi “Şiir Şöleni” ne katkı plaketi;
9.      2005, Eylül, 17-18 Tertip Komitesi Adına Orhan Benli, Belediye Başkanı tarafından İkinci Uluslararası Kalecik Karası, Üzüm Festivaline KATKI PLAKETİ;
10.  2006, 11-12 Mart 2006 Salihli, 5. SAYAD Yön. Krl. Bşk. Ve Bizim Ece Dergisi Sahibi, Ahmet Otman,  Bizim Ece Şiir Şöleni’ne KATLIM ve TEŞEKKÜR PLAKETİ;
11.  2006, Osman Karaaslan-Necmettin Selçuk tarafından, 12-14 Mayıs 2006 Simav 11.Şairler Şöleni KATILIM PLAKETİ;
12.  2006, 09.06.2006  M.Emin Ulu Tokat Şairler ve Yazarlar Derneği Bşk. Tokat Şairler ve Yazarlar Derneği açılışını ve “Geyrasta Bir Şiir Akşamı” nı ONURLANDIRMA PLAKETİ;
13.  2006, 9-10 Haziran 2006  A.Nasır Haşlak, Gölbaşı Belediye Başkanı III.Uluslararası Gölbaşı Göller-Andezit ve Sevgi Çiçeği Festivaline KATKI PLAKETİ;
14.  2006, Ahmet Aygün, Belediye Başkanı 13-19 Haziran 2006 Tekirdağ 42. Kiraz Festivali Anısına PLAKET;
15.  2006, Bünyamin Adacı, Haymana Belediye Başkan, 23-25 Haziran 2006 16. Uluslararası Haymana Kaplıca Festivali ve Kültür Şenliklerine KATKI PLAKETİ;
16.  2007, 6.Geleneksel Akçay Şairler Bestekarlar Sanat ve Kültür Şöleni Ağustos, 28-30 Kervan Plakçılık tarafından, İkinci Bestenin Söz Yazarı olarak tebrik ve başarı plaketi;
17.  2007, 6.Geleneksel Akçay Şairler Bestekarlar Sanat ve Kültür Şöleni Ağustos, 28-30, 2. Bestenin Söz Yazarı olarak Şahin Özer tarafından tebrik ve başarı plaketi;
18.  2007, Türkiye Gübre Sanayi A.Ş. Genel Müdürlüğü Dr. Oktay Vural, Genel Müdür ve Yön. Kurulu Başkanı Türk Şiirine KATKI PLAKETİ;
19.  2007, 29.04.2007 Sevgi Eser, Saküder Yönetim Kurulu Başkanı, Geleneksel olarak yapılan “Her Zaman Şiir Vardı” programına “Onur Konuğu” olarak katılmam ve “Mabet” adlı kitabım sebebiyle  SANATA HİZMET PLAKETİ; 
20.  2007, Yeşil Simav Turizm Derneği, Simav 12. Ulusal Şairler Şöleni (11-13 Mayıs 2007) KATKI PLAKETİ;
21.  2007, Tertip Komitesi: Hikmet Elitaş, İbrahim Şaşma, Deniz Oğuz, Site Yönetimi: Betül Övünç tarafından 27 Ekim 2007 tarihinde Karaman’da  www.turkedebiyati.org tarafından onuncusu düzenlenen “Karaman Şairler Buluşması” anısına TEŞEKKÜR PLAKET;
22.  2007, 24 Kasım İlesam Başkanı, Nur Ersen,www.birharf.net ailesi adına, İhsan Işık, Okumaca Şarkı Sözü Yarışması’ na“Jüri Üyesi” olarak KATILIM PLAKETİ;
23.  2008, İLESAM, SAKÜDER işbirliğiyle düzenlenen “ II. Ankara Şiir Şöleni” ne katkıları sebebiyle  TEŞEKKÜR BELGESİ;
24.  2008, 14.06.2008 Av. Selami Öztürk, Vakıf ve Belediye Başkanı, Kadıköy Belediyesi ve Kasdav Müzik Gönüllüleri işbirliğiyle geleneksel olarak düzenlenen 9. Kadıköy Türk Sanat Müziği Güfte, (Şarkı Sözü) Yarışması, 2008 de ilk on finalist arasında yer almaktan dolayı, MANSİYON;
25.  2009, 11.06.2009 Av. Selami Öztürk, Vakıf ve Belediye Başkanı, Kadıköy Belediyesi ve Kasdav Müzik Gönüllüleri işbirliğiyle geleneksel olarak düzenlenen 9. Kadıköy Türk Sanat Müziği Güfte (Şarkı Sözü) Yarışmasında Birincilik PLAKETİ;
26.  2009, 11.06.2009 Av. Selami Öztürk, Vakıf ve Belediye Başkanı, Kadıköy Belediyesi ve Kasdav Müzik Gönüllüleri işbirliğiyle geleneksel olarak düzenlenen 9. Kadıköy Türk Sanat Müziği Güfte (Şarkı Sözü) Yarışması- 2009 da İKİNCİLİK PLAKETİ;
27.  2009, Sevgi Eser, Saküder Yönetim Kurulu Başkanı., Cumhuriyetimizin 85. yılında Kültür ve turizm Bakanlığının katkılarıyla düzenlenmiş olan “Atatürk ve Cumhuriyet” konulu şiir yarışmasına “Jüri Üyesi” olarak KATKI PLAKETİ;
28.  2009, 20 Aralık 2009  Sevgi Eser, Saküder Yönetim Kurulu Başkanı, Cumhuriyetimizin 85. yılında Kültür ve turizm Bakanlığının katkılarıyla düzenlenmiş olan “Atatürk ve Cumhuriyet” konulu şiir yarışmasına “Jüri Üyesi” olarak KATKI PLAKETİ; 
29.  2009, Erzincan, 7 Kasım, Yönetim Kurulu ve Erzincan Belediye Başkanlığı, Erzincan’da Yaşayan Yaşlıları Koruma ve Kalkındırma Derneğinin düzenlediği “Şiir ve Musiki” gecesine  KATILIM PLAKETİ;,
30.  2010, İLESAM , Millî ve Yerli Şiirler, Türkçemizin güzel, işlek ve sade dilini en güzel işleyen işleyen şair olması sebebiyle TAKDİR PLAKETİ verilmiştir.
 Kitap İsteme ve Haberleşme Adresi:

Basıldığı Yer: Kültür Ajans Yayınları No: 186; İSBN Nu: 978 605 468419-3; Atalay Matbaacılık, Birinci Baskı, Ocak 2013’de 
İsteme Adresi: Tirebolu Sok. Esenler Ap.Nu:33/15 Yukarı Ayrancı/ANKARA
eposta: vedatfidanboy@hotmail.com
Tel:0312 4217 48 98

KAYNAKLAR:

1) 1974, 
FİDANBOY, Vedat, “SEFİL SAVAŞÇILAR”,
2) 1998, FİDANBOY, Vedat, “SEVDA AYLARI”,
3) 2004, FİDANBOY, Vedat, “A’DAN ÖNCESİ”, Devran Matbaası, Şubat, ANKARA İSBN:975-6507-07-1”
4) 2007, FİDANBOY, Vedat, “MABET”, SAKÜDER (Sanat ve Sanatkârlar Topluluğu, Kültür Derneği) Yayınları Yay. No: 4, İnkansa Matbaacılık Tic.Lti.Şti, ISBN: 978 -975-00622-3-0, www.saküder.netsaküder@mynet.com,  0312 467 16 97 
5) 2013, FİDANBOY, Vedat, “KÜÇÜK DÜNYAMDAKİ BÜYÜK AŞKLARIM”,
Katip Çelebi Sokak: No:2/1 Nisan 2007, Kavaklıdere/ANKARA, 0312 467 16 97  
Cep Tel : 90 535 651 17 85
7) http://www.antoloji.com/siir/sair/sair.asp?sair=21813 
8) http://www.antoloji.com/siir/sair/sair.asp?sair=21813 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder